Clanek s obrazky Jak zapojit domácí síť - konektory

Máte nějaký problém, hledáte něco atd....
Ale taky vše co se týká internetu/intranetu

Moderátor: tom

Odpovědět
jenik789
Site Admin
Příspěvky: 3087
Registrován: pon říj 31, 2005 2:16 pm
Bydliště: Zdiby
Kontaktovat uživatele:

Clanek s obrazky Jak zapojit domácí síť - konektory

Příspěvek: # 3610Příspěvek jenik789
čtv led 04, 2007 3:19 pm

Jak zapojit domácí síť - krimpování konektoru

Kompletní návod jak zapojit menší nebo domácí počítačovou síť tu již byl, ale pokud by si někdo chtěl místo kabelů kupovaných vyrobit své, může mu ke zdárnému výsledku dopomoci tento návod. Důvod je jasný - připravíte si otvory ve zdi pro kabel a následně, když si jej domů přinesete již s nakrimpovaným konektorem, zjistíte, že připravený otvor ve zdi je užší než konektor.

.... kompletni clanek a obrazky ctete prosim zde:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=86


Jeník - Jan Česnek
Admin portálu Zdiby ON-LINE http://www.zdiby.cz

Člen Kaštánek Zdiby Z.S. a ZdibyNet, z.s.
Nebojím se říct nebo napsat co si myslím.

Koalice na obdobi 2014÷2018.

Merlin
Příspěvky: 98
Registrován: ned bře 05, 2006 9:14 pm

Re: Clanek s obrazky Jak zapojit domácí síť - konektory

Příspěvek: # 3611Příspěvek Merlin
pát led 05, 2007 9:47 am

jenik789 píše:Jak zapojit domácí síť - krimpování konektoru

Kompletní návod jak zapojit menší nebo domácí počítačovou síť tu již byl, ale pokud by si někdo chtěl místo kabelů kupovaných vyrobit své, může mu ke zdárnému výsledku dopomoci tento návod. Důvod je jasný - připravíte si otvory ve zdi pro kabel a následně, když si jej domů přinesete již s nakrimpovaným konektorem, zjistíte, že připravený otvor ve zdi je užší než konektor.

.... kompletni clanek a obrazky ctete prosim zde:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=86
Pro ty, kdo by chteli vice schemat co se konektoru a zasuvek tyce doporucuji link http://web51.hw.cz/konektory.html - je tam take schema krizeneho kabelu, minimalizovana varianta (pouze s 2 pary kabelu). Jinak pokud nekdo vrta zed, doporucuji koupit zasuvky na zed napr - http://www.alza.cz/zasuvka-2x-rj45-kat- ... d40047.htm - nejsou drahe, pridelaji se jednoduse na omitku a potom se da Ethernet kabel jednoduse pripojit. Takze clovek muze mit v byte/dome vice pripojnych mist, aniz by se vsude valely kabely a jednoduse pripojit napr. notebook, kde se mu zlibi :-)

MacFig
Příspěvky: 909
Registrován: úte lis 22, 2005 8:51 am
Bydliště: Skopec 123, 250 66, Zdiby - Brnky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3612Příspěvek MacFig
pát led 05, 2007 1:33 pm

A teď by to chtělo ještě doplnit informace pro blbější (hlavně pro mě !), jak ten kabel rozbočit, abych mohl mít více zásuvek. To se z jedné zásuvky vede další kabel k další zásuvce nebo musí jít ke keždé zásuvce samostatný kabel od nějakého HUBu?
Zbyněk Smetana
Skopec 123
250 66 Zdiby - Brnky
-----------------------------------------------------------------------------
Koalice na obdobi 2014÷2018 (a věříme, že jednotně a společně i pak).

Veigner
Příspěvky: 48
Registrován: úte pro 19, 2006 1:56 pm

Příspěvek: # 3613Příspěvek Veigner
pát led 05, 2007 2:45 pm

MacFig píše:A teď by to chtělo ještě doplnit informace pro blbější (hlavně pro mě !), jak ten kabel rozbočit, abych mohl mít více zásuvek. To se z jedné zásuvky vede další kabel k další zásuvce nebo musí jít ke keždé zásuvce samostatný kabel od nějakého HUBu?
Pro více zásuvek potřebuješ nějaký aktivní síťový prvek ... HUB, Switch.
Potom použiješ přívod dat do tohoto síťového prvku a ostatní zásuvky HUBu použiješ pro připojení dalších počítačů. Na propojení dvou aktivních síťových prvků je potřeba použít crossovaný (křížený) kabel.
Tomáš Veigner
ODS Zdiby
Zastupitel

Merlin
Příspěvky: 98
Registrován: ned bře 05, 2006 9:14 pm

Příspěvek: # 3614Příspěvek Merlin
pát led 05, 2007 3:09 pm

Veigner píše:
MacFig píše:A teď by to chtělo ještě doplnit informace pro blbější (hlavně pro mě !), jak ten kabel rozbočit, abych mohl mít více zásuvek. To se z jedné zásuvky vede další kabel k další zásuvce nebo musí jít ke keždé zásuvce samostatný kabel od nějakého HUBu?
Pro více zásuvek potřebuješ nějaký aktivní síťový prvek ... HUB, Switch.
Potom použiješ přívod dat do tohoto síťového prvku a ostatní zásuvky HUBu použiješ pro připojení dalších počítačů. Na propojení dvou aktivních síťových prvků je potřeba použít crossovaný (křížený) kabel.
Tak, tak - pro vice pripojek je potreba hub / switch. Pokud by nekdo chtel usetrit trosku na kabelech, tak se da pres jeden 4 parovy kabel vyrobit 2 pripojeni (viz. minimalizovana varianta vyse). Ale to ma smysl, pokud jsou dve prepojeni blizko sebe.

Jednoduche schema ukazuje treba tento obrazek:
Obrázek

MacFig
Příspěvky: 909
Registrován: úte lis 22, 2005 8:51 am
Bydliště: Skopec 123, 250 66, Zdiby - Brnky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3615Příspěvek MacFig
pát led 05, 2007 3:11 pm

No právě přesně tak jsem si to pamatoval z doby, co jsem se staral o jednu síť, ale z příspěvků zde to vyznělo, jako by to bylo stejné jako když drátuješ 220 V.
A mě zajímalo, zda je možné to jen prodrátovat, když budu mít sice více zásuvek, ale nebudu mít připojeno více než jeden počítač (= občas tu a občas jinde, ale nikdy na více místech najednou). V tom případě by to možná šlo. Nebo se mýlím?
Zbyněk Smetana
Skopec 123
250 66 Zdiby - Brnky
-----------------------------------------------------------------------------
Koalice na obdobi 2014÷2018 (a věříme, že jednotně a společně i pak).

kango
Příspěvky: 1193
Registrován: úte úno 07, 2006 2:29 pm
Bydliště: Polní 164, Zdiby - Holosmetky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3617Příspěvek kango
pát led 05, 2007 5:16 pm

:)
Naposledy upravil(a) kango dne čtv úno 20, 2014 11:55 pm, celkem upraveno 1 x.

MacFig
Příspěvky: 909
Registrován: úte lis 22, 2005 8:51 am
Bydliště: Skopec 123, 250 66, Zdiby - Brnky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3622Příspěvek MacFig
sob led 06, 2007 8:56 pm

A co teda když bude jeden konec kabelu ve WRT a uprostřed a nakonci budou zásuvky? Pak by to při připojení jednoho PC mělo fachat. Nebo se projeví nejaké rušení či čo?
Zbyněk Smetana
Skopec 123
250 66 Zdiby - Brnky
-----------------------------------------------------------------------------
Koalice na obdobi 2014÷2018 (a věříme, že jednotně a společně i pak).

tom
Příspěvky: 491
Registrován: úte lis 08, 2005 5:27 pm

Příspěvek: # 3726Příspěvek tom
pát led 26, 2007 3:52 pm

MacFig píše:A co teda když bude jeden konec kabelu ve WRT a uprostřed a nakonci budou zásuvky? Pak by to při připojení jednoho PC mělo fachat. Nebo se projeví nejaké rušení či čo?
Tak přesně tento problém jsme teď řešili a patrně to nejde - fungovala pouze poslední zásuvka. Ta prostřední ne - buď tam byla chyba jiného rázu nebo skutečně vadí ten volný konec (možná odrazy - při těhle frekvencích to už může rušit, BTW. koax.ethernet i SCSI myslím vyžadují na konci kabelu terminátor)

Řešení poradil Mojmír: uprostřed použít ethernetovou dvojzásuvku (stejně jsme ji tam měli), do jednoho konektoru (A) přivést ethernet od WRT a druhý (B) propojit se zásuvkou na konci původního kabelu (C). Pro zapojení PC uprostřed použít konektor A, při zapojení PC na konci použít C a spojit A a B krátkým kabelem.

Kód: Vybrat vše

WRT ------- A B --------- C
            |
            PC

Kód: Vybrat vše

WRT ------- A B --------- C
            \/            |
                          PC
třeba se to hodí ...

Tom

MacFig
Příspěvky: 909
Registrován: úte lis 22, 2005 8:51 am
Bydliště: Skopec 123, 250 66, Zdiby - Brnky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3727Příspěvek MacFig
pát led 26, 2007 3:55 pm

Tak tohle je geniálně jednoduché řešení a nevidím v něm chybu.

Až budu kabelovat, tak to zkusím.
Zbyněk Smetana
Skopec 123
250 66 Zdiby - Brnky
-----------------------------------------------------------------------------
Koalice na obdobi 2014÷2018 (a věříme, že jednotně a společně i pak).

Odpovědět